Dostupni linkovi

Janši vraćen mandat


Slovenački ustavni sud je opozicionom čelniku i bivšem premijeru Janezu Janši vratio zastupnički mandat, odlučivši da mjera parlamenta koji mu je ujesen prošle godine mandat oduzeo nije bila u skladu s ustavom.

Parlamentarna većina koja je lani formirala vladu premijera Mire Cerara tada je odlučila da se Janši mandat oduzme, pri čemu se pozivala na zakon o zastupnicima koji predviđa da se tako treba postupiti prema članovima parlamenta osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od 6 mjeseci.

Janša je bio pravomoćno osuđen na 2 godine zatvora zbog korupcijske afere Patria, ali je krajem godine privremeno pušten, a ustavni je sud presudu poništio i odredio novo suđenje, navevši da tijekom procesa nisu bili prezentirani konkretni dokazi da je Janša 2007. kao tadašnji premijer prihvatio obećanje finske tvrtke Patria da će dobiti naknadu ako osigura da ta kompanija dobije velik posao isporuke oklopnih vozila i oružja za slovensku vojsku.

Janša od početka afere tvrdi da je proces protiv njega bio vođen iz političkih motiva i negira da je primio mito.

S druge strane, austrijski sud ovih je dana potvrdio kaznu zatvora tadašnjem Patrijinom austrijskom posredniku Wolfgangu Riedelu.

XS
SM
MD
LG