Dostupni linkovi

Zvizdić: Hapšenje Orića politički je motivirano


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najoštrije osuđuje politički motivirano hapšenje Nasera Orića u Bernu u Švicarskoj prema potjernici Srbije, posebno kada se ima u vidu da je Orić pred Sudom u Hagu oslobođen svih optužbi za zločine i skinut sa Interpolove potjernice, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

"Simptomatično je da se hapšenje Nasera Orića, po nalogu Srbije, desilo u vrijeme kada Velika Britanija aktivno radi na pripremi Rezolucije o Srebrenici i kada se za mjesec dana obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici. Veoma je zabrinjavajuće i sve češće podizanje politički motiviranih potjernica koje raspisuje Ministarstvo pravde Srbije čime se na najgrublji način urušava težak put izgradnje dobrosusjedskih odnosa dvije države. Ovakve postupke smatramo vrlo neprimjerenim i prijetnjom za narušavanje dogovora o stabiliziranju odnosa između BiH i Srbije", rekao je Zvizdić.

Prema informacijama iz resornog ministarstva pravde BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ime Nasera Orića je izbrisano iz Interpolove baze podataka i iz baza država koje su članice Interpola.

XS
SM
MD
LG