Dostupni linkovi

Poljska: Vežbe NATO snaga za brzo reagovanje


Prve "kompletne" vežbe novih snaga za brzo reagovanje NATO-a počele su danas u Poljskoj, sa dolaskom prvih jedinica i njihove opreme na aerodrome Babimost na zapadu zemlje, saopštila je poljska vojska.

Oko 2.100 vojnika holandske, češke, nemačke, norveške, poljske, litvanske, belgijske, američke i mađarske vojske, različitih rodovaa, stiglo je danas u Poljsku, preko mora, železnicom ili avionima.

Oni će se okupiti u velikom vojnom kampu Zagan na zapadu Poljske, gde će izvesti zajedničke vojne vežbe, koje bi trebalo da traju do 19. juna.

"Vežbe pod nazivom 'Noble Jump', biće prve kompletne vežbe novih snaga" NATO-a, rekao je portparol manevara, pukovnik Marek Pjetrzak.

"Scenario" ovih vežbi je "odbrana savezničke zemlje od spoljne agresije", dodao je Pjetrzak. On je rekao i da će vežbe biti otvorene za medije 18. juna.

Odluka o stvaranju Snaga za brzo reagovanje doneta je na samitu NATO-a u Njuportu u septembru 2014, pre svega kako bi se osnažilo istočno krilo Alijanse pred ambicijama Moskve i posle pripajanja Krima Rusiji.

XS
SM
MD
LG