Dostupni linkovi

“Gaspromu” dodatni rok EU za odgovor na optužbe


Ruski energetski gigant "Gasprom" dobio je dodatnih šest sedmica da odgovori na sumnje EU u vezi sa narušavanjem pravila o konkurentnosti na tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi.

"`Gasprom` tvrdi da mu je potrebno dodatno vreme, uključujući procenu postavljenih pitanja i za prevod dokumenata", kazao je portparol Evropske komisije Rikardo Kardozo.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija produžila je rok do septembra kako bi "Gasprom" mogao da "u potpunosti iskoristi pravo na odbranu".

Evropska komisija prvobitno je od "Gasproma" zatražila da odgovor dostavi do sredine jula, prenela je agencija DPA.

Evropska komisija bi mogla da izrekne novčanu kaznu za "Gasprom" ili da razmotri vansudsko poravnanje, ukoliko bi "Gasprom" ponudio ustupke.

Ruska kompanija je najveći dostavljač gasa u centralne i istočnoevropske države i u pojedinim zemljama kontroliše više od 50 odsto tržišta, a u nekim i 100 odsto.

Evropska komisija izrazila je uverenje da je "Gasprom" na neodgovarajući način zabranio prekogranični protok gasa u Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Poljsku i Slovačku.

Prema optužbama Brisela, teritorijalne zabrane su omogućile "Gaspromu" "nepošteno" određivanje cena u Bugarskoj, Estoniji, Litvaniji i Poljskoj. "Gasprom" je, takođe, optužen za neodgovarajuće zahteve u vezi sa infrastrukturom u Bugarskoj i Poljskoj.

XS
SM
MD
LG