Dostupni linkovi

Dačić: Članstvo u EU ključno strateško opredeljenje


Prvi potpredsjednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić poručio je danas da je članstvo u EU ključno strateško opredeljenje Srbije, da je vlada tome u potpunosti posvećena, ali i da je Srbija spremna da nastavi ekonomske reforme.

"Otvraranje pregovora sa EU je istorijska šansa i to je naše ključno strateško opredeljenje. Cilj vlade je da na tom planu završimo sve do 2018. godine kako bi Srbija od 2020. mogla da postane članica EU", rekao je Dačić učesnicima Ekonomskog foruma u Beogradu.

Prema njegovim rečima, evropska perspektiva je ono što je od ključnog značaja za uspjeh dijaloga sa Prištinom.

Kako je kazao, Beograd je postigao sporazum o pravosuđu, plan za implementaciju tog dogovora, dogovore o civilnoj zaštiti i opštinskih budžeta, a da su se predstavnici Srba vratili u kosovske institucije.

"Od 15 tačaka Briselskog sporazuma, Srbija je ispunila sve što je bilo do nje, a preostalo je još šest tačaka. Želimo da što prije govorimo o Zajednici srpskih opština jer je to za nas egzistencijalno pitanje", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija od EU ne očekuje popuštanje po pitanju kriterijuma i istakao da je regionalna saradnja i politika pomirenja visoko među spoljno-politickim prioritetima.

XS
SM
MD
LG