Dostupni linkovi

Fico: Ne čudi što je Rusija odgovorila crnom listom na sankcije EU


Slovački premijer Robert Fico izjavio je u nedelju televiziji TA3 da Evropa ne treba da se čudi što Rusija reaguje svojom crnom listom Evropljana na sankcije koje je Rusima uvela Evropska unija.

"Kada neko priča o listi, a nisam advokat ni Rusije, ni bilo čiji, sećam se jedne druge liste - spiska političara Ruske Federacije koji ne mogu da putuju u EU. Ako mi zabranimo nekome da putuje u Evropu, nemojmo se čuditi što i Rusija ima svoju listu. Ja na njoj ne vidim nijednog premijera ili ljude na funkcijama", kazao je Fico slovačkoj informativnoj televiziji.

Premijer je, kao i ranije šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, dodao da su takvi spiskovi nepoželjnih osoba uobičajena diplomatska praksa. Robert Fico odbio je oštre kritike opozicije i slovačkih medija jer je početkom meseca putovao u Moskvu u ovom trenutku zategnutih odnosa, nakon što je objavljena crna lista 89 Evropljana nepodobnih da udju u Rusiju, doduše bez ijednog Slovaka, dok je za persona non grata Rusija označila četvoricu čeških i čak 18 poljskih političara i poslanika.

XS
SM
MD
LG