Dostupni linkovi

Kameronu u stranci preti pobuna zbog EU


Britanski premijer Dejvid Kameron u nedelju je obavešten da će 50 poslanika iz njegove stranke predvoditi kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU, ako on ne uspe da izdejstvuje velike ustupke od Brisela.

Nova poslanička grupa Konzervativci za Britaniju poručila je da će podržati Kameronov pokušaj da ponovo pregovara o uslovima britanskog članstva u EU, ali da će povesti kampanju za izlazak iz EU ako premijer ne uspe da izdejstvuje velike promene kao što su vraćanje kontrole nad slobodnom trgovinom i britanskim zakonima, navodi AFP.

"Ako visoki zvaničnici EU ne shvate da je jedna od najvećih članica EU ozbiljna u pogledu fundamentalnih promena u našim odnosima, mi ćemo najverovatnije preporučiti britanskim biračima da na referendumu glasaju za izlazak iz EU", izjavio je konzervativni poslanik i predsednik grupe Konzervativci za Britaniju Stiv Bejker za "Sandej telegraf".

Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga upravo obišao evropske prestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tesnije unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

"Ako EU Britaniji ne vrati važne nadležnosti onda treba da napustimo uniju. Restrikcija slobode kretanja građana EU i primat britanskog parlamenta nad zakonom EU verovatno će biti među najvažnijim pitanjima", upozorio je konzervativni poslanik Evropskog parlamenta i suosnivač grupe Konzervativci za Britaniju Dejvid Kembel Banerman.

Vodeće zemlje EU žele da Britanija ostane u uniji zbog njene uloge globalne komercijalne sile sa diplomatskom i vojnom snagom i neprocenjive simbolične štete koju bi njen odlazak imao po imidž EU u svetu.

XS
SM
MD
LG