Dostupni linkovi

Dačić: Srbija nastavlja putem neutralnosti


Svaka država ima sopstvene nacionalne interese i mora poštovati stav svake druge zemlje u odnosu na međunarodne institucije, političke ili vojne, u koje želi ući, izjavio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, istakavši da je Srbija izabrala put neutralnosti.

Ivica Dačić je u intervjuu za italijansku agenciju Nova, na marginama foruma u Budvi, na taj način reagovao na izjave predsednika Atlantskog saveta Crne Gore Sava Kentere koji je kazao da će Srbija pre ili kasnije morati da napusti poziciju neutralnosti i pristupi NATO, prenosi Tanjug.

"Srbija je izabrala put neutralnosti koji je na neki način nastavak politike koju je praktikovala bivša Jugoslavija. Dakle, nismo nikada bili članica vojnih blokova i to nismo ni sada", rekao je Dačić

Srpski ministar je istakao da Srbija želi da bude faktor stabilnosti na Balkanu i da zadrži dobre odnose sa svim međunarodnim strukturama, uviđajući i značaj NATO kao faktora stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i imajući u vidu "činjenicu da je NATO jedan od garanata ostvarivanja Sporazuma iz Brisela".

Dačić je na forumu "Buduće perspektive globalne bezbednosne arhitekture" u Budvi naglasio da Crna Gora slobodno može uzeti 29. stolicu u NATO, jer će ista u EU pripasti Srbiji.

XS
SM
MD
LG