Dostupni linkovi

Predstavnik OEBS za hitno rešavanje krize u Makedoniji


Specijalni izaslanik Parlamentarne skupštine OEBS-a za jugoistočnu Evropu, Roberto Bateli, založio se za hitno rešavanje krize u Makedoniji, nastavak rada njenog parlamenta i dijalog vlasti i opozicije, saopštila je danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Bateli se tokom dvodnevne posete Skoplju sastao s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i šefom diplomatije Nikolom Poposkim koji su zvaničniku OEBS-a preneli svoje stavove o nedavnim dešavanjima u Kumanovu i političkoj krizi u zemlji.

"Specijalni izaslanik je ohrabio vladu da preduzme sve neophodne mere kako bi povratila svoj kredibilitet, uključujući dijalog s nevladinim organizacijama i opozicijom, kako bi se ubrzale neophodne reforme u Makedoniji", navodi se u saopštenju i dodaje da je Bateli s makedonskim sagovornicima razgovarao i o evrointegracijama.

Bateli se sastao i s liderom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranom Zaevom koga je ohrabio na dijalog o rešavanju političke krize uz ocenu da bi "nerealna očekivanja mogla da ugroze proces sprovođenja reformi".

Specijalni izaslanik se sastao i s predsednikom parlamenta Trajkom Veljkanovskim i liderom albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) Alijom Ahmetijem.

XS
SM
MD
LG