Dostupni linkovi

Atina odbacuje primedbe SAD oko „Turskog toka“


Ministarstvo za energetiku i životnu sredinu Grčke odbacuje izjavu specijalnog izaslanika Stejt dipartmenta za međunarorodna energetska pitanja Amosa Hokstajna - da ne treba dozvoliti izgradnju nastavka gasovoda iz Turske.

Hokstajn je na zasjedanju Međunarodnog koordinacionog komiteta "Pravda za Kipar" rekao da bi "Turski tok" oslabio sve alternativne planove o isporukama energenata u Evropu i povećao evropsku zavisnost od Rusije.

"Borimo se sa energetskom krizom u Evropi i, ako Grčka bude promovisala taj gasovod, postaće deo problema, a ne rešenja", upozorio je američki funkcioner.

Prema njegovim rečima, centralna i istočna Evropa dobijaju prirodni gas samo od jednog snabdevača, i sada postoji mogućnost diversifikacije isporuka, a "Grčka je tu veliki igrač".

Grčko resorno ministarstvo odgovorilo je Hohstajnu da vlada donosi odluke na osnovu nacionalnih interesa i interesa grčkog naroda.

Atina poručuje da će tranzitni gasovod sa ruskim gasom preko grčke teritorije pomoći diversifikaciju trasa transporta gasa, kao i saradnji i energetskoj bezbednosti svih evropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG