Dostupni linkovi

Pad na berzi uoči Ciprasovog obraćanja parlamentu


Grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se danas poslanicima na vanrednom zasedanju partlamenta povodom sporenja s kreditorima oko sporazuma za nastavak pomoći Atini, dan pošto je njegova vlada tražila odlaganje isplate rate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) što je izazvalo pad na svetskim berzama.

Jučerašnja odluka grčke vlade da spoji četiri otplate MMF-u ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra s dospećem za naplatu 30. juna povećala je strahove na berzama da je finansijski položaj Grčke još gori nego što se mislilo i da preti njen izlazak iz evrozone.

To je prvi put da se razvijena zemlja opredelila za spajanje otplata, što je neuobičajeni manevar koji MMF dozvoljava, mada je njemu poslednji put pribegla Zambija 80-ih godina.

Grčka vlada, koju predvodi levičarska Siriza, u januaru je izabrana na obećanju da će okončati oštre mere štedenje. Kreditori, međutim, traže nastavak rezova da bi pustili preostalih 7,2 milijarde evra iz paketa kreditne pomoći od ukupno 240 milijardi evra ;dogovorenih 2010. zahvaljući kojima je Atina izbegla bankrot.

Danas objavljena anketa pokazuje da se osipa podrška javnosti čvrstoj pregovaračkoj poziciji vlade. Prema istzraživanju agencije Alko, 47 odsto ispitanih se ne slaže s načinom na koji vlada pregovara, dok 39 odsto podržava. Izrazita većina Grka podržava ostanak Grčke u evrozoni - 18 odsto želi povratak nacionalnoj valuti, a 74 odsto evro.

Cipras bi kasnije danas trebalo da se obrati parlamentu, a nekoliko članova Sirize optužilo je kreditore iz evrozone i MMF za zastoj u pregovorima.

"Vlada neće odstupiti od obećanja koje smo dali grkom narodu. Neka Evropljani preuzmu odgovornost ako bude raskola s kreditorima", rekao je ministar zdravlja Panajotis Kuruplis.

XS
SM
MD
LG