Dostupni linkovi

EU zabrinuta zbog sukoba u Ukrajini


Evropska unija je danas izraziila zabrinutost zbog jačanja sukoba u istočnoj Ukrajini, ocenivši da je to najozbiljnije kršenje prekida vatre uvedenog polovinom februara, saopšteno je u Briselu.

"Žestoke borbe oko Marinke, kod Donjecka na istoku Ukrajine, predstavljaju najozbiljnije kršenje prekida vatre od februara", izjavila je Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini.

Po izveštaju Specijalne posmatračke misije OEBS-a, uazuje EU, eskalacija sukoba je usledila "nakon pokreta teškog naoružanja ruskih separatista blizu linije kontakta (dveju sukobljenih strana). Ponovne borbe prete da pokrenu novi vrtlog nasilja i stradanja ljudi".

EUN naglašava da se prekid vatre mora u potpunosti poštovati, a celokupno teško naoružanje mora biti povučeno u skladišta gde će biti pod nadzorom posmatrača OEBS-a.

"Primena sporazuma iz Minska na koje su se obavezale sve strane, može biti uspešna samo ukoliko se poštuje protokol o prekidu vatre, teško naoružanje povuče i omogući njegov redovni nadzor i provera", ukazuje EU u saopštenju.

Savet bezbednosti UN održaće sutra hitan sastanak zbog pogoršanja stanja u Ukrajini koje ugrožava primirje sklopljeno februara ove godine.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi na istoku Ukrajine i da postoji "ogromna" pretnja velike ofanzive gde su od juče 24 čoveka poginula u borbama.

Pobunjenici su demantovali te tvrdnje, ali su priznali da je bilo okršaja.

Od izbijanja rata na istoku Ukrajine aprila 2014, poginulo je više od 6.400 ljudi.

XS
SM
MD
LG