Dostupni linkovi

Komšić: Nema više parlamentarne većine u FBiH


Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da od danas ne postoji parlamentarna većina u Federaciji i da premijer Federacije Fadil Novalić nema podršku DF-a.

"Na ostalim nivoima vlasti odnosno tamo gdje stvari funkcioniraju ostajemo. I tog principa ćemo se držati na svakom nivou - da se poštuje zakon. Samo se o tome radi da se zakona trebamo držati, a politička snaga nije nešto što može imati dominaciju u bilo kojoj uređenoj državi. To je postulat pravne države", kazao je predsjednik stranke Željko Komšić.

Naglasio je da federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, federalna ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović kao i dopremijer FBiH Aleksandar Remetić, koji je i federalni ministar trgovine ostaju na pozicijama do imenovanja novih, te pozvao SDA i HDZBiH da formiraju novu parlamentarnu većinu i predlože nove ministre.

Dodao je da DF bez rezerve ostaje privržen birtansko-njemačkoj inicijativi, koja se tiče socijalno-ekonomskom napretka države.

Osim što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu na televiziji N1 pozvao predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se pomire, Komšić je dodao da ima neprovjerenu informaciju da je "jutros bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao s Izetbegovićem oko fomiranja vlasti".

XS
SM
MD
LG