Dostupni linkovi

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o Ukrajini


Savet bezbednosti UN održaće u petak hitan sastanak posvećen rastućim tenzijama u istočnoj Ukrajini koje prete primirju na snazi od februara ove godine, saopšteno je danas u UN.Sastanak će biti održan na zahtev Litvanije nakon što je ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi na istoku Ukrajine.

Porošenko upozorio je danas da postoji "ogromna" pretnja od novih, velikih napada proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine gde je najmanje 24 ljudi poginulo u poslednja 24 sata.

"Pretnja obnove vojnih akcija velikih razmera od strane ruskih terorističkih grupa ostaje ogromna", rekao je Porošenko u godišnjem obraćanju u ukrajinskom parlamentu, navodeći da se više od 9.000 ruskih vojnika trenutno nalazi u Ukrajini.

Kijev je optužiio proruske separatiste da su juče ujutru krenuli u veliku ofanzivu, sa vioše od 10 tenkova i 1.000 ljudi, na položaje kijevskih snaga u Marinki, mestu udaljenom oko 20 kilometara od Donjecka.

Pobunjenici su demantovali te optužbe ali su priznali da je bilo okršaja blizu Marinke.

Porošenko je rekao da su ukrajinske snage uspele da odbiju napad separatista. On je međutim priznao da su ukrajinske snage upotrebile teško oružje koje je ranije bilo udaljeno od linije fronta u skladu sa mirovnim sporazumom Minsk dva, potpisanim 12. februara.

Sukobi kod Marinke bili su najteži od kada su pobunjenici povratili kontrolu nad železničkim čvorom u Debalcevu, na pola puta između dva separatistička uporišta Donjecka i Luganska, neposredno posle stupanja prekida vatre na snagu 15. februara.

Od izbijanja oružanog sukoba na istoku Ukrajine u aprilu 2014. poginulo je više od 6.400 ljudi.

Sastanak Saveta bezbednosti UN predviđen je u 13.30 (GMT).

XS
SM
MD
LG