Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH bez podrške DF-a


Predsjednik Demokratskog fronta Željko Komšić izjavio je da premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i, što se njega tiče, parlamentarna većina na nivou FBiH više ne postoji.

Komšić je rekao novinarima da će to biti njegov prijedlog na sjednici Predsjedništva DF-a koja je u toku.

"Šta će Predsjedništvo uraditi ne znam, naša je obaveza da poštujemo ustav i zakone, i što se nas tiče, SDA i HDZ mogu praviti novu parlamentarnu većinu i mi ih pozivamo da to urade, jer to FBiH zaslužuje", rekao je Komšić.

On je podsjetio da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć javno, putem Televizije N1, poručio predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću da je spreman na pomirenje. "Nama je to legitimno i mi ih u tome nećemo zaustavljati

. Naši ministri će raditi u toj vladi tehnički dio posla, što podrazumijeva jednostavno da institucija ne trpi posljedice. Pozivamo Novalića da, u skladu sa zakonom, pokrene proceduru smjene ministara", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da li će se izlazak DF-a iz vlasti na nivou FBiH odraziti na Savjet ministara BiH, Komšić je rekao da neće, s obzirom da bezrezervno podržava britansko-njemačku inicijativu, te da nema veze da li je DF u vlasti ili opozicija.

"To je bezrezervna podrška i mi ćemo bezrezervno podržavati to i dalje, bez obzira da li je neko ministar ili nije ministar", rekao je Komšić.

XS
SM
MD
LG