Dostupni linkovi

Cipras i Junker danas u Briselu o grčkom predlogu reformi


Pregovori između Grčke i međunarodnih kreditora o isplati poslednje tranše kreditne pomoći toj državi danas ulaze u završnu fazu nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras podneo predlog o postizanju sporazuma, saopštili su izvori bliski vladi u Atini.Prvi sastanak o tom predlogu biće održan večeras u Briselu, a Cipras odlazi "s punim koferom predloga", naveli su neimenovani izvori i dodali da će se grčki premijer sastati s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Predloženi sporazum sadrži 46 strana reformi i budžetskih mere kojima se obavezuje grčka vlada kako bi dobila poslednju tranšu pomoći od 7,2 milijade evra od kreditora - Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, Evropska komisija poručila je juče da grčki predlog nije dovoljan.

Grčka treba da hitno okonča pregovore s kreditorima o sporazumu koji predviđa reforme koje mora preduzeti, da bi dobila preostale 7,2 milijarde evra kreditne pomoći zahvaljući kojoj je finansirala otplatu dugova poslednjih pet godina. Bez tog novca, Grčka bi mogla da bankrotira u narednih nekoliko nedelja i da ispadne iz evrozone što bi moglo da destabilizuje privredu i finansije cele Evrope.

XS
SM
MD
LG