Dostupni linkovi

Han: Napredak u ključnim oblastima pa otvaranje poglavlja


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je potrebno iskoristiti pozitivan trend u odnosima Srbije i EU, izrazivši nadu da će uskoro doći do otvaranja prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Uniji.

Han je u intervjuu za list Kurir pozdravio uzvratnu posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića Tirani, ističući da je to pozitivan korak ka jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Na podsećanje da je premijer Srbije zatražio otvaranje pregovora u junu, i na pitanje da li Beograd može da računa na to i da li ima podršku Hana, evropski komesar je odgovorio da "definitivno možemo da računamo na njegovu podršku, budući da već radi na tome".

"Ali, prvo, Srbija mora da ostvari rezultate - dinamika pregovora zavisiće od napretka u ključnim oblastima, a to su vladavina prava i sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu sa Kosovom, uz posredovanje EU. Srbija je ostvarila veliki napredak i sada je važno da nastavi da preduzima konstruktivne korake da bi potvrdila svoju posvećenost ovom procesu", precizirao je Han.

Evropski komesar je podsetio da je imao zadovoljstvo da ugosti premijera Vučića i njegovog albanskog kolegu Edija Ramu u Briselu pre njihovog bilateralnog susreta u Tirani, navodeći da je tokom tog sastanka bio ohrabren pristupom dvojice predsednika vlada.

"Mogu vam reći da su obojica imali veoma konstruktivan pristup - preda mnom su bili lideri dve susedne zemlje koji otvoreno razgovaraju o izazovima sa kojima se obe države suočavaju", rekao je Johanes Han.

XS
SM
MD
LG