Dostupni linkovi

Tri godine od uništavanja Picinog parka


Članovi Građanske inicijative "Park je naš", Banjaluka
Članovi Građanske inicijative "Park je naš", Banjaluka

Građanska inicijativa (GI) "Park je naš", koja je 29. maja 2012. godine pokrenula proteste u Banjaluci zbog uništavanja zelenih površina u gradu, obilježila je trogodišnjicu uništavanja parka.

Organizovani preko Facebook grupe, 29. maja 2012. godine, građani Banjaluke okupili su se prvi put kako bi pokušali spriječiti izgradnju stambeno-poslovnog objekta čiji je investitor bila kompanija "Grand trade" u vlasništvu Mile Radišića na jednoj od posljednjih zelenih površina u centru grada.

U okviru GI "Park je naš", Banjalučani su se svakodnevno okupljali. Protestnim šetnjama, humanitarnim akcijama, performansima koji su trajali preko šest mjeseci, građani su iskazivali svoje nezadovoljstvo ne samo zbog uništavanja zelenih površina već zbog katastrofalnog stanja u društvu za koje su okrivili korumpiranu vlast.

​Mada je bilo dosta osnovanih sumnji u nezakonite radnje oko izgradnje ovog objekta tadašnji gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i drugi visoko pozicionirani funkcioneri vladajućeg SNSD-a tvrdili su da je sve što je vezano za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Picinom parku u skladu sa zakonom. Njegova izgradnja je nastavljena i privodi se kraju.

Jedan Banjalučanin je za RSE rekao da je okupljanje na trogodišnjicu početka protesta obilježavanje godišnjice nemoći i potvrda da društvo još nije zrelo da nešto mijenja u interesu građana.

Zgrada na mjestu koje je nekad bio Picin park
Zgrada na mjestu koje je nekad bio Picin park

"Parka više nema. Ova zgrada od betona i stakla se završava, baš kako su namjerili tajkuni i ovi na vlasti što ih podržavaju. Ovo je, zapravo, godišnjica koja simbolizuje nemoć građana da nešto promijene. Park je sada njihov. Novac i moć su ponovo pobijedili. Nama jedino ostaje utjeha da smo pokušali nešto da mijenjamo", kaže nam građanin Banjaluke.

Ovo je bio vjerovatno i razlog što se na godišnjici protesta okupilo tek nekoliko desetina građana Banjaluke.

"Ipak, treba skrenuti pažnju i na odgovornost građana, koji konačno moraju prihvatiti činjenicu da institucije u mnogim situcijama ne rade u interesu građana, te da se građani moraju sami organizovati da bi za svoju djecu i buduće generacije zaštitili prirodne i ljudske resurse od neodgovorne i kriminalizovane vlasti", tvrdi Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Ipak, u ove tri godine nešto se i desilo.

Odjeljenje za finansije Skupštine grada Banjaluka 2014. godine potvrdilo je da Mile Radišić, vlasnik "Grand trade", nije izmirio dug gradu od 2,95 miliona maraka na ime naknade za uređenje zemljišta, kao ni 1,5 miliona maraka na ime rente za izgradnju ovog basnoslovno skupog poslovnog centra od 22.000 kvadratnih metara.

Vrhovni sud Republike Srpske je 2014. godine potvrdio i zatvorske kazne na koje su osuđeni Mile Radišić i njegovi saučesnici za zloupotrebe sa akcija "Medicinska elektronika".

Mile Radišić, vlasnik firme "Grand trade" i bivši većinski akcionar Medicinske elektronike, pravosnažno je osuđen na tri godine zatvora.

Radišić nije u zatvoru jer je dan prije nego što je trebao otići na izdržavanje zatvorske kazne pobjegao u Beograd.

Sudski postupci koji su vođeni pred banjalučkim Osnovnim sudom protiv šetača GI "Park je naš" okončani su zastarom.

Šetnjom oko stambeno-poslovnog kompleksa "šetači", kako sebe vole nazivati, kažu da su htjeli podsjetiti i na učinjenu nepravdu prema Željku Vuliću, ali i prema građanima Banjaluke.

Vulić, vlasnik parcele sa porodičnom kućom i poslovnim objektom koji je smetao izgradnji objekta na ovoj lokaciji, prošao je golgotu pokušavajući da odbrani svoj dom i porodicu. Suprotstavljajući se cijelom sistemu ostao je bez zdravlja.

"Drago mi je što su se građani sjetili bar da obilježe ovo, ali sumnjam da će to imati bilo kakvog efekta na vlast", kaže Vulić.

Transparent Građanske inicijative "Park je naš"
Transparent Građanske inicijative "Park je naš"

"Predsjedniče, gdje je Mile Radišić?! Zašto za njega ne važe zakoni koji važe za sve druge građane? Zašto su pravosudni organi i policija dopustili da pobjegne? Kada će tužilaštvo konačno početi raditi svoj posao i pokrenuti slučaj 'Picin park' za koji postoji dokumentacija iz koje se jasno vidi da se radi o jednom od najvećih kriminalnih 'poduhvata' sadašnje vlasti? Šta radi Narodna Skupština Republike Srpske? Šta radi opozicija?", neka su od pitanja koja su postavili iz GI "Park je naš".

Nekolko političara Narodnog demokratskog pokreta, Partije demokratskog progresa i Stranke napredna srpska pojavili su se na obilježavanju godišnjice protesta.

"Vrijeme je da se ispitaju sve nepravilnosti koje su nastale na ovoj lokaciji i pravosuđe bi trebalo da daju konačno riječ o svim radnjama", kazala je Mirna Savić Banjac.

Lider NDP-a Dragan Čavić nije se pojavio, ali je dao podršku Građanskoj inicijativi. U ime Saveza za promjene pozvao je vlasti RS da Mileta Radišića dovedu na izdržavanje zatvorske kazne.

"On je presuđeni kriminalac. Ljudi danas protestuju s pravom na trogodišnjicu protesta zbog uzurpacije imovine od tog kriminalca i njegovih mentora. 'Šetači' su poslali pravo pitanje na pravu adresu 'Milorade, gdje ti je imenjak', jer teško je vjerovati da se kumovi ne čuju. Stoga, neka vrati kuma na KZ Tunjice u Banjaluci, jer je tamo davno trebao leži, a ne da se baškari po beogradskim restoranima. Ukoliko ima i državljanstvo Srbije neka tamo izdržava kaznu jer i u Srbiji ima divnih mjesta za takve", zaključio je Čavić.

Tri godine nakon što je nestao park i umjesto njega "nikao" simbol moći aktuelne vlasti, iz Građanske inicijative "Park je naš" kažu da sve rade da bi podsjetili građane Banjaluke na kriminal i korupciju.

"Tražićemo odgovore na naša pitanje jer nismo nestali, mi nismo zaboravili, mi smo uvijek tu!", kažu "Šetači".

XS
SM
MD
LG