Dostupni linkovi

Kfor ne dozvoljava da BSK prati sahranu Ise Boljetinija


Komandant Kfora Frančesko Filjuolo neće odobriti Bezbjednosnim snagama Kosova da idu na teritoriju opština sa sjevera, gdje su Srbi većina, ali ni da prate na sahranu posmrtne ostatke Ise Boljetinija, jednog od albanskih nacionalnih heroja, saopštio je danas Kfor.

U saopštenju za medije Kfor je preneo da će prenos ostataka sa stadiona u Mitrovici prema selu Boljetin biti u pratnji Kosovske policije, a komandant Kfora neće odobriti kosovskim bezbjednosnim snagama da idu na teritoriju opština sa sjevera.

"General Filjuolo smatra da je od velike važnosti da se svi ljudi koji će učestvovati u ceremoniji ponašaju odgovorno i zrelo. Na taj način, oni će pomoći Kforu u obavljanju zadatka održavanja sigurnog i bezbjednog okruženja za sve ljude na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Sahrana posmrtnih ostataka Ise Boljetinija je planirana za 10 jun.

Boljetini je bio saborac prvog premijera nezavisne Albanije, Ismailja Ćemaljija i prema albanskoj istoriografiji je ubijen 20-tih godina prošlog vijeka u Podgorici.

Prije 20-tak godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Mitrovicu, gdje ih je do sada čuvao lokalni hodža.

Troškove sahrane snosiće Vlada Kosova.

XS
SM
MD
LG