Dostupni linkovi

Žena ruskog opozicionara u bolnici traži njegov transfer u Evropu ili Izrael


Supruga prominentnog ruskog opozicionara Vladimira Kara Murza, Jevgenija, traži da se njen suprug koji je na misteriozan način pao u Moskvi ove sedmice bude evakusan u Evropu ili Izrael na toksikološka ispitivanja, jer se kako kaže njegovo stanje ne poboljšava.

Bivši saradnik ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova nalazi se na intenzivnoj njezi u bolnici u Moskvi, nakon što je u utarak, 26.maja, na misteriozan način izgubio svijest.

"Njegovo stanje od tada se nije popravilo niti je uspio da dođe svijesti" navela je Jevgenija u emailu koji je poslala RSE i ostalim medijima.

Ona sumnja na "simptome trovanja" i traži evakuaciju avionom iz Rusije u neki medicinski centar u Evropi ili Izarelu gdje mogu biti obavljene potpune toksikološeke analize.

Vladimir Kara-Murza (33) i dalje je u teškom stanju, dva dana nakon što je primljen, saopšteno je danas iz Prve gradske bolnice.

Ruska agencija Interfaks, pozivajući se na glavnog doktora bolnice, prenijela je da djeluje da opozicionar ima zapaljenje pankreasa i tešku upalu pluća.

Njegov otac, uticajni novinar koji se takođe zove Vladimir, rekao je za Interfaks da ljekari nijesu isključili mogućnost "prljave igre", ali da nema dokaza da je njegov sin namjerno otrovan.

Kara-Murza je bio bliski saradnik Njemcova koji je ubijen u februaru u Moskvi, a sarađuje sa organizacijom građanskog društva čiji osnivač Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i kritičar Kremlja.

Nedavno je učestvovao u produkciji dokumentarnog filma o uticajnom lideru Čečenije Ramzanu Kadirovu.

U filmu, koji je premijerno prikazan u ponedeljak samo dan prije misterioznog pada i gubitka svijesti, Kadirov se povezuje sa nizom ubistava počinjenih na području sjevernog Kavkaza.

Bitanske diplomate, prema izvorima RSE, pokušavaju da provjere da li Kara Murza koji ima dvojno, britansko-rusko državljanstvo, može biti iz medicinskih razloga evakuisan iz Rusije.

XS
SM
MD
LG