Dostupni linkovi

U Podgorici ranjen biznismen i profesor Oleg Obradović


Nepoznata osoba sinoć je oko 21 sat iz vatrenog oružja ranila biznismena i profesora dr Olega Obradovića (51) u dvorištu Tehničke škole u centru Podgorice.

U pravcu Obradovića ispaljeno je više hitaca od kojih ga je jedan pogodio u nogu.Pomoć mu je ukazana u Kliničkom centru Crne Gore i nije životno ugrožen.

Obradović je trenutno redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu i bavi se privatnim biznisom, posebno u sektoru energetike, inače je široj javnosti poznat kao bivši predsjednik borda direktora kompanije Telekom i Prve banke.

Policija je pokrenula opsežnu akciju u cilju identifikovanja i hapšenja počinioca, kao i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela.

Oleg Obradović je jedan od osnivača Interneta Crna Gora i jedan od ključnih aktera afere „Telekom“.Bio je predsjednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore i svjedočio je u istrazi pokrenutoj zbog navodnih finansijskih malverzacija tokom privatizacije ovog preduzeća.

Afera “Telekom” godinama potresa Crnu Goru, a istraga je u Podgorici pokrenuta je krajem 2011, nakon što je objavljeno da je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do podataka o korupciji tokom privatizacije crnogorskog i makedonskog Telekoma.

Prema tim informacijama, navodno su dva crnogorska zvaničnika, kao i sestra najvišeg vladinog funkcionera koja se bavi advokaturom, 2005. podmićeni sa više od sedam miliona eura kako bi Mađar Telekom dobio Crnogorski Telekom.

Prošle godine u januaru SEC je obavijestila sud u Njujorku da „u cilju racionalizacije svojih činjeničnih tvrdnji“ odustaju od postupka u Crnoj Gori. Naveli su da će „u ovom predmetu bazirati svoju tužbu u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom“.

Krajem aprila američke vlasti dostavile su Crnoj Gori dokumentaciju kojom raspolažu, a specijalno tužilaštvo još analizira taj materijal.

XS
SM
MD
LG