Dostupni linkovi

Sponzori zabrinuti zbog optužbi o korupciji u FIFA-i


Glavni sponzori Svjetske fudbalske asocijacije izrazili su "ozbiljnu zabrinutost", nakon što je Vašington optužio zvaničnike ovog tijela za reketiranje, prevaru i pranje novca.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog optužbi, kompanija "Koka-kola" saopštila je da je ovaj slučaj "okaljao misiju i ideale Svjetskog šampionata u fudbalu".

Glavni sponzori Fife, uključujući kompanije "Adidas", "Koka-kola", "Viza", "Soni", "Gasprom" i "Hjundai/KIA" suočavaju se sa pozivima da pojačaju pritisak na Fifu, dok se povećava broj optužbi za korupciju.

Iz "Adidasa" je saopšteno da je ova kompanija u potpunosti posvećena kulturi koja promoviše visoke etičke standarde i da isto očekuju od svojih partnera.

Sedam zvaničnika Fife uhapšeno je juče u švajcarskom gradu Cirihu, a istragom je obuhvaćeno 14 lica.

U međuvremenu, za danas je zakazan sastanak Evropske fudbalske unije /Uefa/, na kome će se odlučiti o eventualnom bojkotu sutrašnjeg glasanja za predsjednika Fife.

Uefa je saopštila da su posljednji događaji "tragedija za Fifu i da "kaljaju ugled fudbala u cjelini", te da je korupcija duboko ukorijenjena u kulturu Fife, podsjeća Bi-Bi-Si.

XS
SM
MD
LG