Dostupni linkovi

Val vrućine u Indiji odnio više od 1300 života


Val vrućine u Indiji ubio je najmanje 1371 osobu zbog temperatura većih od 47 stupnjeva Celzijevih te su vlasti liječnicima zabranile korištenje godišnjih odmora kako bi se zbrinuli svi bolesnici.

Svibanj i lipanj najtopliji su mjeseci u Indiji s temperaturama redovito iznad 40 stupnjeva Celzijevih. No meteorolozi upozoravaju da se u zadnjih 15 godina povećao broj dana s temperaturama koje se kreću oko 45 stupnjeva.

Broj žrtava u saveznim indijskim državama najteže pogođenih vrućinama, a to su Andhra Pradesh na jugoistoku i susjedna Telangana više se nego udvostručio u odnosu na lanjski broj žrtava vrućine, kažu dužnosnici.

Većina žrtava starije su osobe ili radnici izloženi sunčanici ili dehidraciji.

Samo u državi Andhri Pradesh umrlo je 1020 osoba.

Vlasti su liječnicima zabranile korištenje godišnjih odmora i savjetovale stanovništvu da se ne izlazi iz kuća u satima najveće vrućine.

Ljeto u Indiji počinje u travnju, vrhunac doseže sredinom svibnja i traje do kraja lipnja, kada temperature padaju zbog monsunskih kiša. Toplotni udar nastao pritjecanjem suhog kontinentalnog zraka iz Irana i Afganistana trebao bi oslabiti krajem tjedna prije nego kiše donesu olakšanje dijelovima istočne i južne Indije.

XS
SM
MD
LG