Dostupni linkovi

Cirih: Uhapšeno 6 funkcionera FIFA


Švajcarska policija uhapsila je danas šestoricu zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), po zahtevu za izručenje koje su izdale američke vlasti.

FIFA je pozdravlja istragu korupcije koja se sprovodi protiv njenih članova, i da će uprkos hapšenju, održati planirane izbore za predsednika te organizacije koji su planirani za 29. maj, a na kojima su kandidati aktuelni predsednik FIFA Sep Blater i jordanski princ Ali bin al Husein. Takođe, FIFA je sopštila da će Mundijali 2018. i 2022. biti održani u Rusiji i Kataru, kako je planirano.

Zvaničnici FIFA terete se za korupciju u periodu od ranih devedesetih do danas, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa Švajcarske (FOJ).

"Američko tužilaštvo za istočni distrikt Njujorka vodi istragu protiv ovih osoba pod sumnjom da su primali mito u periodu od ranih devedesetih godina do danas", kaže se u saopštenju FOJ i dodaje da se radi o sumi od oko 100 miliona evra.

Među uhapšenima su i potpredsednici FIFA Džefri Veb i Euhenio Figerado, preneo je Njujork tajms.

Kako prenose svetske agencije, na listi optuženih je deset osoba, od kojih neki nisu bili u Cirihu.

Na listi su još Džek Voriner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafael Eskivel, Hose Marija Marin i Nikolas Leos.

U izveštajima se ističe da su pripadnici policije uzeli ključeve od soba zvaničnika u hotelu u kojem su oni odsedali i čekali ih u gostinskoj sobi.

Kandidat na izborima za predsednika FIFA jordanski princ Ali bin al Husein rekao je da je ovo tužan dan za fudbal.

Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko izjavio je da hapšenje zvaničnika FIFA nema veze sa izborom Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine.

XS
SM
MD
LG