Dostupni linkovi

Protest NUNS zbog zabrane ulasku novinaru u Rusiju


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću koji je trebalo da održi predavanje na Fakultetu za žurnalistiku u Voronježu.

NUNS je u saopštenju naveo da očekuje od Ministarstva inostranih poslova Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je Dojčinoviću onemogućen boravak u Rusiji.Kako navodi to novinarsko udruženje, Dojčinović je 13. maja i pored uredne dokumentacije zadržan na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, na graničnoj kontroli. Nakon što je 24 časa bio izolovan, vraćen je redovnim letom u Srbiju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mu je bez obrazloženja rečeno da u Rusiju ne sme da dolazi do 2020. godine.

"NUNS smatra ovakav postupak skandaloznim, jer Stevan Dojčinović nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu. NUNS očekuje objašnjenje od nadležnih vlasti Rusije, jer ovakvi postupci dovode u pitanje osnovne međunarodne demokratske standarde koji novinarima garantuju slobodu kretanja, bez ograničenja", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG