Dostupni linkovi

Šešelj: Ne predajem se, ali ne bežim


Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da je Žalbeno veće haškog Tribunala donelo odluku da se on vrati u Hag do 26. maja i naglasio da se neće dobrovoljno predati.

Šešelj je kazao za agenciju Beta da zakon propisuje da se mora pokrenuti sudski postupak pred domaćim sudovima koji traje 14 dana, da bi se odlučilo o njegovom izručenju.

"Šta će dalje biti i kako će se odvijati situacija, ja to ne znam, to morate da pitate premijera Vučića i predsednika Nikolića", rekao je Šešelj.

Žalbeno veće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je Šešelj izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal, prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog veća, već je, 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja od tumora debelog creva, koji je, po nalazima lekara, metastazirao na jetri.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007, a izricanje presude je bilo zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

XS
SM
MD
LG