Dostupni linkovi

Hag naložio povratak Šešelja do 26. maja


Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je Tanjugu da je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo odluku po kojoj lider radikala Vojislav Šešelj treba da bude vraćen u Hag do 26. maja.

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je 6. novembra 2014. godine odluku da Vojislav Šešelj, posle 11 i po godina pritvora, zbog teškog zdravstvenog stanja, bude pušten na privremenu slobodu.

Međutim, Žalbeno veće je 30. marta Pretresnom veću naložilo da hitno opozove odluku od 6. novembra 2014. godine o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Pretresno veće nije postupilo po nalogu Žalbenog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Međutim, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Haško tužilaštvo je potom 14. aprila Žalbenom veću uputilo zahtev da naloži Pretresnom veću da Šešelju hitno naloži da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, a Šešelju je sada pružena mogućnost da se o tom zahtevu izjasni.

XS
SM
MD
LG