Dostupni linkovi

Zaev: Pregovori o prevazilaženju krize još nisu počeli


Lider makedonskog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je nakon razgovora u Strazburu s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim o prevazilaženju krize u zemlji "da pregovori nisu još počeli i da nakon razgovora nema ništa više da se kaže osim da je postignut zaključak da treba da se razgovara".

Kako prenose mediji u Skoplju, Zaev, koji traži neopozivu ostavku vlade, formiranje prelazne vlade i vanredne parlamentarne izbore, rekao je da će naredni susret a premijerom i liderom vladajuće VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim biti 26. maja u poslaničkom klubu u Skoplju.

"Ostajemo pri tome što je saopštila Evropska unija (nakon jučerašnjih razgovora u Strazburu) zato što želimo da pregovarački proces koji pokušava da se uspostavi i počne. Pregovori nisu počeli, počeli su razgovori oko uspostavljanja okvira (za pregovore)", kazao je Zaev.

Makedonski premijer Nikola Gruevski, kao ni VMRO DPMNE čiji je lider, nisu se oglašavali nakon razgovora u Strazburu.

Ričard Hovit, jedan od trojice evroposlanika koji su učestvovali na pregovorima između VMRO DPMNE i SDSM u Strazburu, izjavio je za makedonsku televiziju Alsat-M na albanskom jeziku, da postoji mogućnost za formiranje prelazne Vlade, ali da ne može da kaže da li je to pravo rešenje.

XS
SM
MD
LG