Dostupni linkovi

Bevanda: BiH treba milijarda maraka od MMF


Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je za “Dnevni avaz” da je Bosni i Hercegovini potrebna najmanje jedna milijarda konvertibilnih maraka (pola milijarda evra) kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se krenulo u saniranje entitetskih budžeta u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Upitan da li se reforme mogu sprovesti u uslovima velike nezaposlenosti, s javnim dugom koji je porastao na 45 posto BDP, Bevanda je odgovorio da "prvenstveno treba stvoriti političku stabilnost".

"Imamo i zastoj domaćeg investiranja, strašan rast štednje građana i preduzetnika, ali nema investicionih aktivnosti. Na drugoj strani, treba biti odlučan i konačno reći da se ne može ovako. Budžetski deficiti u entitetima polako dostižu tačke koje ne možete nadoknaditi. Ne može se više tolerisati da državne firme ne plaćaju doprinose državi deset do 15 godina. To je apsurd", izjavio je ministar finansija BiH.

Po njegovim rečima, "unutrašnje zaduženje u Federaciji BiH već košta celu državu".

"U proteklom periodu bilo je prekomernog izdavanja trezorskih zapisa, a na poslednjoj aukciji uopšte nije bilo interesovanja za njih. Čini se velika šteta. To je nekvalitetan izvor finansiranja, jer je kratkoročan. To je povlačenje novca iz bankarskog sistema, a na drugoj strani se smanjuje portfolio koji ide za privredu. Šteta je dvostruka", ukazao je Bevanda.

BiH je početkom ove godine bila zadužena 8,1 milijardu KM kod međunarodnih finansijskih institucija.

XS
SM
MD
LG