Dostupni linkovi

Članstvo u EU podržava 59 odsto građana Srbije


Većina građana - 59 odsto - podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i opšti stavovi prema EU su generalno stabilni, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Medium Galup.

Podaci, istovremeno, pokazuju da je dije trećine građana protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, iako smatraju da je to glavni uslov pristupanja, pokazalo je istraživanje "Stavovi građana Srbije prema EU integracijama".

Kako je rekla direktorka istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić na konferenciji za novinare, 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, a ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, 55 odsto građana glasalo bi "za", dok bi 26 odsto bilo "protiv".

"Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU, 41 odsto građana navodi priznavanje nezavisnosti Kosova, a sljedeći na listi uslova su sveobuhvatne reforme, koje navodi 21 odsto građana, zatim borba protiv korupcije i kriminala - 12 odsto, i ekonomska stabilnost, takođe 12 odsto", rekla je Aleksić.

Podaci istraživanja pokazuju da, iako to smatraju kao glavni uslov pristupanja, 66 odsto građana je protiv priznavanja nezavisnosti Kosova u cilju ulaska u EU, dok 58 odsto podržava dijalog Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG