Dostupni linkovi

Mogerini: EU ujedinjena protiv seksualne diskriminacije


Evropska unija je ujedinjena u borbi za ukidanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta sa LGBTI osobama širom sveta, rekla je u nedelju Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

"Nastavićemo da se zalažemo za poštovanje ljudskih prava svih osoba, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, u skladu sa Smernicama EU o pravima LGBTI osoba", rekla je Mogerini, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Prema njenim rečima, dijalozima sa trećim zemljama, aktivnostima u okviru multilateralnih foruma, javnim saopštenjima i podrškom civilnom društvu, EU će i dalje podržavati borbu protiv diskriminacije i nasilja protiv LGBTI osoba i aktivno promovisati njihova prava.

Proteklih godina, u nekim delovima sveta, pripadnici LGBTI zajednice postigli su značajan napredak u postizanju jednakosti prava. U mnogim krajevima oni su, međutim, još uvek žrtve diskriminacije i nasilja zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

U nekoliko zemalja seksualni odnosi saglasnih odraslih osoba istog pola su i dalje krivično delo koje, podrazumeva zatvorsku ili čak smrtnu kaznu, podseća se u saopštenju Info centra EU.

Sva ljudska bića su ravnopravna u dostojanstvu i imaju pravo na uživanje prava koja su izložena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, istakla je Mogerini.

XS
SM
MD
LG