Dostupni linkovi

Tusk: Izlazak Grčke iz EU bi doneo turbulencije nestabilnom Balkanu


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je u Gdanjsku da se nad Evropskom unijom (EU) i dalje nadvija senka izlaska Grčke iz evrozone, a da je problem grčkih dugova odavno već prevazišao finansijsku dimenziju i ako se ne reši, uslediće ozbiljne geopolitičke posledice zbog nestabilnog Balkana.

"Loš izlazak Grčke iz evrozone ili EU ne bi morao da znači samo turbulencije u Evrozoni, već i vrlo ozbiljne geopolitičke promene u tom delu Evrope. Ako tome dodate najnovija zbivanja koja Makedoniju ovlaš dotiču gradjanskim ratom, dramatično nestabilnu situaciju u Bosni i Hercegovini, masivnu infiltraciju Rusije u Bugarskoj, nesigurnu situaciju u Moldaviji i sami vidite kako grčki problem suštinski prelazi dalje od samo finansijskog", kazao je Tusk u petak na medjunarodnoj konferenciji u Gdanjsku o budućnosti Evrope, prenosi Beta.

Predsednik ES naglasio je da problem Grčke više nije samo problem novca, ma kako krupne sume bile u pitanju, prenela je danas poljska privatna televizija TVN24.

"Danas to nije samo rasprava o finansijama, ma kako one bile velike i ulog krupan, već je u pitanju i ozbiljna geopolitička diskusija, kada su uzme u obzir situacija na obe strane Sredozemnog mora, a takođe i na Balkanu", rekao je Tusk.

XS
SM
MD
LG