Dostupni linkovi

Kameron u Škotskoj razgovara o prenosu novih ovlašćenja


Britanski premijer Dejvid Kameron u petak odlazi u Škotsku da razgovara s Nikol Stardžon, predsednicom škotske vlade i liderkom Škotske nacionalne partije, prvi put posle održavanja parlamentarnih izbora 7. maja.

Dvoje lidera će razgovarati o prenosu većh ovlašćenja sa Londona na Škotsku kada se sastanu kasnije tokom dana u Edinburgu.

Škotska nacionalna partija (SNP) predvođena s Nikol Stardžon osvojila je 56 od 59 mesta izdvojenih za škotsku u britanskom parlamentu na izborima održanim 7. maja, na kojima je pobedila Kameronova Konzervativna stranka.

"Kao što sam jasno rekla, rezultati parlamentarnih izbor prošle nedelje, i izuzetan rezultat SNP-a znači da stav (Londona) prem Škotskoj apsolutno ne može da bude isto kao i pre", rekla je Nikol Stardžon pre posete Kamerona.

Ona je dodala da Škotska očekuje da se prenesu ovlašćenja na Škotsku i rekla da demokratski mandat za to postoji.

Stardžonova je rekla da novi referendum može da se održi samo ako partija koja podržava njegovo održavanje pobedi na izborima za škotski parlament, predviđene za 2016. godinu.

Na referendumu u septembru 2014. o nezavisnosti Škotske pobedili su protivnici nezavisnosti sa 55 odsto glasova prema 45 odsto za one koji su bili za.

XS
SM
MD
LG