Dostupni linkovi

Beograd: BIA prisluškivala 168 osoba u drugoj polovini 2014. godine


Pod posebnim mjerama prikupljanja podataka koje je sprovodila Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA) u posljednjih šest mjeseci prošle godine bilo je 168 fizičkih i dva pravna lica, izjavio je danas savjetnik direktora BIA i ovlašćeno lice u Agenciji za postupanje po zahtjevima za pristup informacijama od javnog značaja Miroslav Panić.

Panić je na okruglom stolu "Šta javnost ima pravo da zna u vezi s prisluškivanjem" precizirao da su te mjere primenjivane od 1. jula 2014. do 31. decembra 2014. godine, na osnovu odluke suda.

"Javnost može da zna statističke podatke (o prisluškivanim osobama) ali se mora pomučiti", istakao je Panić navodeći da BIA ni u jednom slučaju nije povrijedila zakon i uvek postupa po rješenju Povjerenika za informacije od javnog značaja.

On je, međutim naveo da u Zakonu o BIA postoji izričita odredba da svi podaci u vezi s primjenom posebnih mera, predstavljaju tajne podatke, i da je jedino opozivom tajnosti ili brisanjem tog člana zakona moguće tako nešto promijeniti.

XS
SM
MD
LG