Dostupni linkovi

ID u Homsu ubila 30 sirijskih vojnika


Najmanje 30 sirijskih vojnika i 20 pripadnika Islamske države (ID) ubijeno je tokom noći, kada su militanti napali vladine snage u centralnoj Siriji.

Borbe su vođene oko grada al-Sukna na 220 kilometara istočno od grada Homsa u istoimnoj provinciji, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

I sirijski vojni izvor ranije je potvrdio noćašnje napade militanata, rekavši da je napad bio odbijen na nekoliko pozicija, dok su borbe nastaviljene na drugim.

"Vojska je odbila napad u nekim oblastima, dok postoje oblasti u kojima su još u toku", naveo je isti izvor za agenciju Rojters.

Al Sukna se nalazi na autoputu koji vodi istočno od provincije Deir Ezor, jednom od uporišta Islamske države, prema drevnom gradu Pamira, kojeg kontroliše predsjednik Bašar al Asad.

Islamska država je poslednjih nekoliko mjeseci pokrenula napade na područja pod kontrolom sirijske vojske kao i na ona koja su pod kotrolom pobunjenika na sjeveru i istoku Sirije.

Napadi su dodatan pritisak na vojsku i savezničku miliciju koji se suočavaju sa značajnim preprekama, posebno u severozapadnoj provinciji Idlib gdje su pobunjenici zauzeli regionalnu prijestonicu i obližnji grad Džisr al Šugur.

Libanska grupa Hezbolah, krucijalni saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada zajedno sa sirijskom vojskom su, u međuvremenu, pokrenuli veliku ofanzivu da bi potisnuli pobunjenike iz strateški važne pogranične zone između Libana i Sirije, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG