Dostupni linkovi

Tri šefa diplamatije EU: Crna Gora na dobrom EU putu


Crna Gora se nalazi na dobrom putu, a mi smo spremni da joj pomognemo kako bi postala punopravna članica Evropske unije, ocijenili su ministri vanjskih poslova Austrije, Finske i Švedske - Sebastijan Kurc, Erki Toamioja i Margot Valstrom.

Oni, govoreći o iskustvima na evropskom putu te tri zemlje, u autorskom tekstu koji objavljuju Dnevne novine, navode da je veoma pozitivna činjenica da sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, teže da ujedine svoje snage u zajedničkom evropskom okviru.

"Prijemom Hrvatske 2013. godine, Evropska unija jasno je dokazala svoju posvećenost podršci evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora je danas zemlja sa statusom kandidata, a pregovori o pristupu započeti su u junu 2012. godine. Svakako da usvajanje pravila i standarda Evropske unije nije lak zadatak, što su iskusile i Austrija, Finska i Švedska", navode ministri.

Za to su, kako ističu, potrebne reforme ne samo zakona, nego i pravosudne i političke prakse.

"Crna Gora se nalazi na dobrom putu, a mi smo spremni da joj pomognemo kako bi postala punopravna članica Evropske unije. Hajde da zajedno nastavimo tim putem i da narednih 20 godina bude uspješno, ne samo za Austriju, Finsku i Švedsku, već i za Crnu Goru i njene susjede", navode trojica ministara.

XS
SM
MD
LG