Dostupni linkovi

EU: Utvrditi odgovornost za nasilje u Kumanovu


Evropska komisija je danas u Briselu naglasila da se sukob policije i naoružanih lica u Kumanovu mora "najpre primereno razjasniti i rasvetliti ko je odgovoran za to" da bi Evropska unija i Komisija potom delovali s tim u vezi.

To je saopštila Maja Kocijančič, predstavnica za štampu evropskog komesara Johanesa Hana, koja je ocenila kao preterano dalekosežne opaske da Euleks i EU ne rade dobro svoj posao kad je reč o bezbednosti na Kosovu. Maja Kocijančič je naglasila da je evropski komesar Johanes Han stavio do znanja da je "nužna istraga da bi se zbivanja tokom vikenda (u Kumanovu) valjano rasvestlila".

Hanova portparolka je time odgovorila na pitanje makedonskog novinara da li to znači da Euleks i EU, koji imaju nadzor nad Kosovom, loše obavljaju svoj posao jer je grupa od pedesetak terorista s Kosova neometano ušla u Makedoniju i sukobila se s policijom.

Evropski komesar Han je naglasio da sukobi u Kumanovu, u kojima je poginulo osam policijaca i 14 pripadnika albanske paravojne formacije ONA, koja je preuzela odgovornost za napad, "ne smeju biti iskorišćeni da se stvori nova složena situacija unošenjem etničkih zategnutosti".

Britanski list Fajnenšel tajms je objavio da su "zvaničnici EU upozorili vlasti u Skoplju da ne smeju iskoristiti ovo nasilje (u Kumanovu) da skrenu pažnju s višemesečnog političkog skandala koji je politički paralisao zemlju”.

XS
SM
MD
LG