Dostupni linkovi

Vajgl: Kumanovo je vrh ledenog brega


Stalni izvestilac Evropskog Parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl izjavio je da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uslov da ta zemlja dobije pozitivan izveštaj.

On je rekao za Slovenačku televiziju da očekuje da će EU sledećih dana konkretizovati ono što može da ponudi Makedoniji kako bi stabilizovala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rešavati političku krizu, koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu, i pokazati "inkluzivnost" prema makedonskim Albancima.

Ocenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srpske i kosovske granice i zbog većeg udela albanskog stanovništva u tom gradu.

On je dodao da bi žrtava u toj tragediji, u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca, verovatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobijala i da su reagovali pravovremeno.

Vajgl je rekao da je teroristički "incident u Kumanovu" samo "vrh ledenog brega" političke krize koja u Makedoniji traje već duže.

Zaustavljanje političke krize i nasilja uslov je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Europskoj uniji, rekao je Vajgl.

Dodao je da bi u suprotnom podrška Brisela Makedoniji mogla izostati, kao i podrška Evropskog parlamenta (EP) nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivne godišnje izveštaje o napretku te države, upozorio je Vajgl.

Vajgl je rekao da su za krizu u Makedoniji krivi takođe i "neodlučnost" i "inertnost" EU i NATO-a u integrisanju zemlje u te strukture.

XS
SM
MD
LG