Dostupni linkovi

Ivanov: Upozoravali smo na planove grupe protiv Makedonije


Na sednici Saveta bezbednosti Makedonije je izražena najoštrija osuda narušavanja bezbednosti zemlje, čiji je cilj destabilizacija Makedonije, rekao je predsednik države Gjorge Ivanov posle sednice, na kojoj su osim redovnih članova bili pozvani I lideri Socijaldemoktaskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integaciju Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca Menduh Tači.

Ipak, Ahmeti i Tači nisu prisustvovali sednici, vec su poslali njihove predstavnike.

Ivanov je rekao da su sve institucije radike u saglasnosti sa njihovim nadležnostima i preduzeta je akcija ciji je cilj bio sprečavanje civilnih žrtava. Zbog toga su bile pretrpljene ljudske i materijalne žrtve, rekao je Ivanov.

Ova grupa nema podrške niti u Makedoniji, niti u regionu, znali smo da je sačinjena od ekstremnih kriminalnih pojedinaca sa dobrim veštinama.

Nismo ih potcenili ni ujednom trenutku i zato je akcija bila u tolikom obimu, istakao je predsednik. On dodaje da je o aktivnostima grupe bio upoznat još početkom godine i da je o tome zemlja pismeno izvestila partnerske bezbednosne službe iz 17 zemalja EU i NATO, ali da to nije dalo rezultata.

Ivanov kaže da je o ovome čto se sada događa u zemlji, on upozorio za vreme njegovog obraćanja u UN pre nekoliko meseci.

Skupo će platiti za to što su pokušali učiniti Makedoniji. Nećemo dozvoliti eskalaciju stanja, naglasio je on.

Političkog dijaloga nema već predugo vremena i krajnje je vreme da lideri političkih partija počnu razgovarati o prevazilaženju političke krize, rekao je Ivanov. On je dodao da je za pohvalu prisustvo lidera i predstavnika partija na sednici.

XS
SM
MD
LG