Dostupni linkovi

Ćerka Raula Kastra organizovala blagoslov gej parovima


Ćerka kubanskog predsednika Raula Kastra Marijela bila je pokrovitelj ceremonije blagosiljanja gej parova u toj ostrvskoj zemlji, gde su gej brakovi ilegalni.

Dvadesetak gej parova držalo se za ruke ili su bili zagrljeni, a neki su plakali, dok su ih protestantski sveštenici iz SAD i Kanade juče blagosiljali, kao deo ceremonija pred Globalni dan protiv homofobije 17. maja.

Kastrova ćerka Marijela vodi kubanski Centar za seksualno obrazovanje, koji se zalaže za gej prava u zemlji koja ima istoriju gonjenja homoseksualaca.

Ona nije prisustvovala ceremoniji blagosiljanja, ali je predvodila živopisan marš za gej prava centralnim ulicama Havane, u kojem je učestvovalo više od 1.000 ljudi.

Od zemalja Severne i Južne Amerike, Urugvaj, Argentina i brojne američke savezne države, kao i nekoliko u Meksiku, legalizovali su gej brakove ili građanske brakove.

Tokom većeg dela mandata Fidela Kastra, homoseksualci su bili proganjani. Nakon što je predao vlast svom bratu Raulu, stariji Kastro je rekao da žali zbog tretmana gejeva, a Kuba je poslednjih godina priznala mnoga prava toj populaciji.

Marijela Kastro, koja je jedan od najvećih zagovornika gej prava na ostrvu, koristi svoju poziciju članice kubanske vladajuće porodice da pogura reforme.

Prošle godine, kao članica parlamenta, glasala je protiv zakona o radničkim pravima, za koji je smatrala da ne sprečava dovoljno diskriminaciju protiv ljudi sa virusom HIV ili sa nekonvencionalnim polnim identitetom.

To je bio korak bez presedana u skupštini koja uglavnom jednoglasno izglasava vladine predloge.

XS
SM
MD
LG