Dostupni linkovi

Poljska bira predsednika


U Poljskoj su u nedelju počei predsednički izbori, a glavni takmaci za funkciju šefa države su aktuelni predsednik Bronjislav Komorovski i Andžej Duda.

Komorovski je kandidat Građanske platforme, stranke desnog centra koja je sučeljena pre svega sa rivalskom strankom Pravo i pravda, čiji kandidat Duda ipak znatno zaostaje za predsednikom u anketama javnog mnjenja.

Prema anketi koja je 29. aprila urađena za televiziju 24, Komorovski uživa podršku 42 odsto birača, što nije dovoljno za pobedu u prvom krugu (za koju je potrebno 50 odsto glasova) dok Dudu podržava 27 odsto birača.

U predizbornoj trci učestvuju muzičar i društveni aktivista Pavel Kukiz, koji tvrdi da "Poljska ima iste probleme kao pre 90 godina i uživa devet odsto podrške, kao i Januš Korvin-Mike, lider Kongresa nove desnice koga podržava oko pet odsto birača.

Kada je reč o tradicionalnim levičarima poteklim od bivših komunista, Savez demokratske levice (SLD) sateran je na margine, a njen kandidat 35 godišnja istoričarka i voditeljka Magdalena Ogorek prema anketama ima samo tri odsto podrške.

XS
SM
MD
LG