Dostupni linkovi

Han traži hitno smirivanje situacije u Makedoniji


Evropski komesar Johanes Han izrazio je zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i pozvao političke faktore da spreče eskalaciju nasilja.

"Veoma sam zabrinut zbog tekuće situacije u Kumanovu i mogućeg gubitka ljudskih života i ranjavanja”, napisao je Han u saopštenju za medije, reagujući na izveštaje o poginulima i povređenima u akciji koju je makedonska policija izvela protiv, kako je saopštila, terorističke grupe u Kumanovu.

Han je pozvao političke lidere da uspostave mir i da sprovedu temeljnu, objektivnu i transparentnu istragu u skladu sa zakonom.

''U interesu stabilnosti cele zemlje mora se izbegavati svaka eskalacija nasilja'', upozorio je on.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je ranije danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama u Kumanovu predstavlaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

''Sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavljaza pristupanje EU'', upozorio je Vajgl u saopštenju za medije.

''Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija ove države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoustočne Evrope'', poručio je Vajgl.

XS
SM
MD
LG