Dostupni linkovi

Potpredsednica Gvatemale podnela ostavku zbog korupcije


Potpredsednica Gvatemale Roksana Baldeti podnela je ostavku pošto bi mogla da bude predmet istrage korupcionaškog skandala u koji je umešan njen bivši privatni sekretar.

Baldeti je u ostavci navela da se time odriče imuniteta od krivičnog gonjenja i obećala da će sarađivati sa istražiteljima.

Predsednik Gvatemale Oskar Peres Molina izjavio je da je to hrabar potez i njena lična odluka.

Baldeti (52) je prvi potpredsednik Gvatemale koji je podneo ostavku zbog korupcije, iako negira da je umešana u taj skandal i iako je tužilaštvo ne sumnjiči da je povezana s tim.

Baldetijev bivši pomoćnik Huan Karlos Monson Rohas je navodno bio glavni u organizaciji davanja mita u zamenu za niže carine, čime bi država bila oštećena za milione dolara. Demonstranti i uticajni biznismeni su poslednjih dana pozivali Baldeti da podnese ostavku, a posle njene odluke stotine ljudi je slavilo na ulicama prestonice.

Baldeti, bivša novinarka i poslovna žena, bila je među osnivačima konzervativne Patriotske partije i njen generalni sekretar.

U korupcionaški skandal umešano je oko 50 građana i državnih službenika, uključujući sadašnjeg i bivšeg šefa poreske službe, a 27 njih je uhapšeno. Pet advokata je uhapšeno u petak zbog sumnje da su podmitili sudiju da oslobodi uz kauciju tri osumnjičena povezana s tim slučajem.

XS
SM
MD
LG