Dostupni linkovi

Brisanje duga Grčke politički nemoguće za Evropljane


Vođa ministara finansija evrozone rekao je u intervjuu za pariski Mond u četvrtak da će biti "politički nemoguće" otpisati nominalnu vrednost duga Grčke, čak i ako bi bilo moguće reprogramirati otplatu kredita.

"Rasprava o reprogramiranju duga nije tabu. Jedina stvar koja je politički nemoguća je brisanje njegove nominalne vrednosti (320 milijardi evra)", rekao je Jeren Dijselblem koji, kao predsednik Evrogrupe, ima ključnu ulogu u pregovorima sa Atinom. On je podsetio da se o "olakšanju" razgovaralo novembra 2012. godine na evropskom nivou, pod uslovom da Vlada Grčke ispuni uslove koje su joj postavili njeni partneri. "Olakšanje" grčkog duga moglo bi se obaviti reprogramiranjem ili razmenom hartija od vrednosti. "Brisanje" bi bio radikalniji potez koji bi primorao kreditore Grčke - evropske zemlje, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku, da prihvate gubitke na svojim računima.

U intervjuu koji će u petak emitovati FRANCE24, a u subotu i RFI, evropski komesar za ekonomske poslove, Pjer Moskovisi takođe je rekao da će "pitanje grčkog duga biti tretirano... kasnije", ali "ne kao 'kresanje' ili otpisivanje duga što, verujem, Evropljani ne žele".

"Za sada, fokusirajmo se na osnovno, na reforme. Nakon toga, nemojmo se varati, evropske institucije idu ruku pod ruku", dodao je on. Levičarska stranka SIRIZA koja je na vlasti u Atini vodila je kampanju za brisanje bar dela duga Grčke, koji predstavlja više od 175% njenog bruto-domaćeg proizvoda, odnosno vrednosti koju njena privreda stvori tokom godinu dana. To pitanje je kasnije otišlo u pozadinu pregovora Vlade sa kreditorima Grčke koji su više usredsređeni na likvidnost potrebu Atini koja je pod pretnjom finansijskoh davljenja u veoma kratkom roku. Ali pitanje grčkog duga je ponovo na tapetu ovih dana. To stvara napetost između poverilaca Atine, posebno između MMF-a koji se zalaže za delimično brisanje duga, i Evropljana, za koje postoji "crvena linija", na koju je ukazao Dijselblem.

XS
SM
MD
LG