Dostupni linkovi

Gašić sprečio Jankovićevu kontrolu VBA


“Ministar odbrane Bratislav Gašić primorao je zaštitnika građana Sašu Jankovića da prekine kontrolnu posetu VBA”, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana. Kako je navedeno u saopštenju, Gašić se neprimereno ponašao i koristio je najprizemnije neistinite opaske.

"Ponašanje ministra Gašića, koji je zaštitnika građana nenajavljeno dočekao u kabinetu direktora VBA, na početku i tokom sastanka bilo je ispod svakog institucionalnog, pa i elementarnog nivoa pristojnosti. Ministar je prvo ponovo osporavao zakonsko ovlašćenje ombudsmana da pristupi dokumentaciji o slučaju, govorio o njegovim navodnim 'političkim ambicijama', predlagao mu da svoja ovlašćenja iskoristi u svom privatnom slučaju, prekidao razgovor direktora VBA i Jankovića i konačno rekao zaštitniku građana da je vojsku služio 'u kantini, kafe kuhinji Svetka Kovača'", saopšteno je iz kancelarije.

“Do incidenta je došlo dok je direktor Agencije u svemu sarađivao sa ombudsmanom Jankovićem i stavljao mu na uvid do sada nepokazana dokumenta Agencije o događaju tokom Parade ponosa”, dodaje se u saopštenju.

Kako navode u kancelariji Jankovića, pre nego što je Gašić “uvredama primorao njega i njegove saradnike da napuste sastanak sa direktorom VBA”, general Petar Cvetković pokazao je Zaštitniku operativni dokument br. 44-123 od 7.10. 2014. godine, označen kao strogo poverljiv, koji sadrži detaljne izjave koje je troje građana dalo pripadniku VBA o početku i toku incidenta u kome su povrede dobili brat predsednika Vlade i više drugih lica. Taj dokument nije dostavljen Tužilaštvu, niti je njegova sadržina navedena u dokumentima koje je VBA dostavila tužilaštvu, rečeno je.

Navodi se da je Cvetković ombudsmanu izjavio da je naredbu o angažovanju VBA u slučaju tokom parade ponosa dobio usmeno od ministra Gašića, nekoliko dana nakon događaja, zajedno sa rukovodiocem Uprave Vojne policije i da ne zna da li je naredba kasnije došla i pismeno, mada zaštitnik građana ima saznanja da jeste.

Sastanku su prisustvovali i viši savetnici u stručnoj službi zaštitnika građana Nataša Miljković i Marko Jovanović, te pukovnik Vladimir Marinković iz VBA.

XS
SM
MD
LG