Dostupni linkovi

Obama: Ništa ne opravdava nasilje


Predsednik SAD Barak Obama rekao je, povodom pucnjave u Dalasu u nedelju, da smatra kako nijedan akt izražavanja ne opravdava nasilje.

Navodeći kako ekstremisti pokušavaju da iskoriste izražavanje koje smatraju uvredljivim kao nešto čime opravdavaju nasilja širom sveta, portparol Bele kuće Džoš Ernest je preneo kako "nijedan čin izražavanja, čak i ako je uvredljiv, ne opravdava akt nasilja", prenosi AP.

Američka inicijativa za odbranu slobode (AFDI), koja je organizovala izložbu karikatura proroka Muhameda u Gerlandu, u blizini Dalasa, ponudila je nagradu u visini od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda.

U nedelju uveče dvojica naoružanih napadača otvorila su vatru na pripadnike obezbeđenja na ulazu u galeriju gde se izložba karikatura održavala, ali ih je policija na licu mesta ubila.

Portparol Bele kuće ističe kako je delovanje policije bilo čin hrabrosti i sprečilo da bude još više žrtava i povređenih.

Pristalice AFDI navode da je svrha izložbe bila zaštita slobode govora u SAD, za koju kažu da je ugrožena usled nasilnih pretnji radikalnih grupa ljudima koji crtaju proroka Muhameda.

XS
SM
MD
LG