Dostupni linkovi

OEBS: Mediji na Kosovu i dalje izloženi pritisku


Mediji na Kosovu i dalje su izloženi političkom i ekonomskom pritisku, izjavio je u nedelju, povodom Dana slobode medija, šef Misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberger.

"I pored izvesnog napretka u rešavanju slučajeva koji se tiču napada na novinare, mediji nastavljaju da budu izloženi političkom i ekonomskom pritisku, a novinari i dalje izloženi zastrašivanju i pretnjama, što dodatno podriva slobodu izražavanja i slobodu medija na Kosovu", rekao je Šlumberger.

Broj "napada, pretnji i kampanji blaćenja novinara" i dalje je visok na Kosovu, rekao je Šlumberger, navodeći da su 24 takva slučaja zabeležena u 2014, a čak 10 do aprila 2015.

Šlumberger je pozvao kosovske institucije da garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i bezbednije uslove rada za novinare u cilju informisanja javnosti pravovremeno i objektivno, navodi se u saopštenju OEBS-a.

"Snažno osuđujem ove napade i pretnje protiv novinara, kao i bilo kakav uticaj na nezavisne medije. Novinari treba da mogu da rade slobodno i bezbedno bez bilo kakvog nepropisnog uplitanja", dodao je Šlumberger.

On je pohvalio skupštinu Kosova zbog razmatranja pitanja rada i finansiranja Radiotelevizije Kosova (RTK), ističući da je "finansijska transparentnost i dugoročno rešenje kada je reč o finansiranju (RTK) važna za uredničku nezavisnost javnog servisa".

On je, takođe, pohvalio Nezavisnu medijsku komisiju za njihov rad na finalizaciji strategije za prelazak na digitalno emitovanje, kao i Savet za štampu Kosova za očuvanje principa profesionalnog novinarstva i etike za štampane i onlajn medije, kao i promovisanje daljeg razvoja istraživačkog novinarstva.

XS
SM
MD
LG