Dostupni linkovi

Umrla britanska spisateljica Ruth Rendell


Plodna spisateljica krimi romana Ruth Rendell (Rut Rendel), najpoznatija po svojim romanima o glavnom inspektoru Wexfordu, umrla je danas u 85. godini, rekao je njen izdavač Pingvin Random House.

Uzrok smrti Rendell nije objavljen, ali se zna da je u januaru preživjela težak moždani udar.

Rendell je bila jedna od najpopularnijih britanskih spisateljica krimi romana, a napisala je više desetina knjiga, od kojih mnoge pod pseudonimom Barbara Vine.

Tokom duge karijere, dobila je brojne nagrade, a njen serijal o inspektoru Wexfordu pretvoren je u popularnu TV seriju, koja joj je donijela mnoge nove obožavaoce.

U intervjuu za AP 2005. godine rekla je da je spisateljsku karijeru započela nekim "veoma lošim" romanima koji nikada nisu objavljeni.

Nakon tih loših početaka, ubrzo je utvrdila da su "napetost i svojevrsna tenzija, kao i misterija, njena jaka strana".

Kada je pronašla svoj put, Rendell je pisala romane zapanjujućim ritmom - više od 60 knjiga za četiri decenije, uključujući 20 sa glavnim inspektorom Wexfordu.

Ona je u klasičnu misteriju unijela psihološku dubinu koja je čitaocima omogućavala neobičan pristup emocijama naoko običnih ljudi, sposobnih za podmukla djela.

Ruth Rendell je posljednjih godina živjela u živopisnoj "Maloj Veneciji", londonskom kvartu poznatom po kanalima i raznobojnim kućicama na vodi, ali prijatna okolina nije izmjenila njen oštroumni pogled na ljudsku prirodu.

XS
SM
MD
LG