Dostupni linkovi

Orban: Potreban zakon protiv talasa imigranata


Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarskoj potreban zakon kojim će da suzbije i zaustavi talas imigranata iz siromašnih zemalja, čak i ako bi to bilo u suprotnosti sa postojećim propisima EU.

"Ne želimo da vidimo imigrante u Mađarskoj. Ako druge članice EU žele da prime imigrante, neka to i učine. Ali, onda ne treba da ih šalju ponovo ovdje, ili preko nas", rekao je Orban u intervjuu za televiziju "Eko TV2.

Prema njegovim riječima, Brisel treba da dozvoli članicama EU da same postavljaju propise, dodajući da priliv imigranata nije generalno dobar za Evropu.

Orban je rekao da Mađarska treba da postavi pitanje slabih imigracionih propisa na evropskom nivou, jer je Budimpešta, nakon Švedske, primila do sada najveći broj imigranata u odnosu na svoju populaciju.

On je podsjetio da migranti dolaze u Mađarsku samo da se dokopaju bogatijih zemalja Zapada kao što su Njemačka i Austrija, te da će i neke druge zemlje preduzeti mjere da blokiraju rastuću plimu imigranata iz siromašnih zemalja.

Mađarska nacionalna debata o imigraciji vjerovatno će voditi zakonu koji će da naljuti Brisel, rekao je Orban.

"Doći će do velike borbe oko tog zakona sa EU", rekao je on, dodajući da EU, koja je sagrađena na hrišćanskim principima, ima moralnu odgovornost da pomogne siromašnim zemljama čiji građani bježe od siromaštva u Evropu.

XS
SM
MD
LG