Dostupni linkovi

Priština traži da u Specijalnom sudu budu kosovske sudije


Tokom susreta između predstavnika Vlade Kosova i Evropske unije (EU) tokom naredne nedjelje, predstavnici Prištine tražiće da u Specijalnom sudu ne budu samo međunarodne, već i domaće sudije, piše današnja Koha ditore.

List navodi da će oni tražiti i vremensko ograničenje mandata suda, koji će suditi za zločine bivših najviših zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji se spominju u izvještaju Savjeta Evrope iz 2011. godine.

Ekipa na tehničkom nivou koju predvodi ministar pravde Kosova Hajredin Kuči predala je te prijedloge političkoj grupi za formiranje suda, koju predvode predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsjednik parlamenta Kadri Veselji i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Politička grupa će taj prijedlog predati delegaciji Evropske unije koja će naredne nedjelje boraviti u Prištini, kada će se razgovarati o posljednjoj verziji Zakona o Specijalnom sudu.

Kako se navodi, jedan od razloga za zahtjeve Prištine je obezbjeđivanje ligitimiteta kod građana, kao i dovoljnog broja glasova da se dvotrećinskom većinom izglasa u Skupštini Kosova.

XS
SM
MD
LG